Hulp vragen is voor veel mensen lastig. Steeds vaker wonen familie en kinderen ver weg, en iedereen lijkt druk. Dan is het misschien verleidelijk om alles zelf te blijven doen, ook als het eigenlijk niet meer gaat. Dat hoeft niet. Want als u in de buurt contacten heeft dan is hulp dichterbij dan u denkt. En u kunt vast ook iets voor een ander betekenen. Door met familie, vrienden en naasten openlijk te spreken over uw gevoelens bij het vragen om hulp kunnen ze begrip tonen en u aanmoedigen om hulp te aanvaarden.
Wanneer u een hulpvraag heeft is het van belang om duidelijk en specifiek te zijn. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker om te begrijpen hoe ze kunnen helpen en vermindert mogelijke ongemakkelijkheid. Anderen kunnen niet uw gedachten lezen of impliciete verwachtingen voelen.
Hulp vragen wordt makkelijker als u daar vooraf afspraken over heeft gemaakt. Bijvoorbeeld een buurtgenoot die bereid is om een boodschapje voor u mee te nemen als die zelf boodschappen gaat doen. Of iemand die het prima vindt om ook uw heg te snoeien als die de eigen heg onderhoudt.
In veel buurten zijn er Whatsapp-groepen, waar het gebruikelijk is om elkaar ook iets te vragen. In zo'n groep is het makkelijker om een hulpvraag te delen, want mensen zijn vrij om te reageren op een oproep. Kijk ook eens op de website www.voorelkaar.nl. Hierop bieden mensen zich aan die iets voor een ander willen doen.
Als u mantelzorg nodig heeft dan kan het organiseren lastig zijn als u moeite heeft met het vragen om hulp. Gelukkig zijn er gratis handige hulpmiddelen om de ondersteuning in te plannen. Een overzicht van gratis apps voor mantelzorgers vindt u hier: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/ondersteuning/overzicht-van-gratis-apps-voor-mantelzorgers/