Tips voor het vergroten van uw hulpbronnen

Samenredzaamheid

Steeds vaker wonen familie en kinderen ver weg, en iedereen lijkt druk. Dan is het misschien verleidelijk om alles zelf te blijven doen, ook als het eigenlijk niet meer gaat. Dat hoeft niet. Want als u in de buurt contacten heeft, dan is hulp dichterbij dan u denkt. En u kunt vast ook iets voor een ander betekenen. 

Burenhulp 

Steeds meer buurten hebben een website of app voor uw telefoon waarop mensen hulp kunnen vragen en aanbieden. Vraag uw gemeente of het wijkcentrum in uw buurt om meer informatie. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.voorelkaar.nl. Hier kunt u een hulpvraag stellen en zien of er bij u in de buurt mensen beschikbaar zijn om hulp te bieden. 

Voorzorgcirkel 

Een bijzondere vorm van burenhulp is een voorzorgcirkel. Een voorzorgcirkel bestaat uit een groep van 8 – 15 mensen die dicht bij elkaar wonen (in dezelfde straat, appartementencomplex, wijk of dorp). De deelnemers kennen elkaar en zijn bereid om hand- en spandiensten voor elkaar te verrichten. Twee personen van deze groep zijn aanspreekpunt/bemiddelaar: zij weten welke hulp iedereen kan bieden en wat men zelf nodig heeft. Wanneer een groepslid onverwacht hulp nodig heeft, kan hij/zij een aanspreekpunt bellen. Deze persoon kijkt wie wat kan doen. Mocht een vraag of situatie erg complex worden, dan kan een aanspreekpunt hulp vragen aan een daarvoor opgeleide vrijwilliger. De vrijwilliger heeft korte lijnen naar de organisaties op vlak van wonen, zorg en welzijn. Wilt u weten of er voorzorgcirkels bij u in de buurt zijn? Informeer bij de ouderenadviseur of het Wmo-loket in uw gemeente. Heeft u interesse in het starten van een voorzorgcirkel? Kijk dan eens op: De ontwikkeling van voorzorgcirkels op hoofdlijnen | ZorgSaamWonen. 

Mantelzorg

Als u meerdere mantelzorgers heeft of uw mantelzorgers wonen ver weg, dan kan het afstemmen van wie wat doet soms lastig zijn. Gelukkig zijn er gratis handige hulpmiddelen om de ondersteuning in te plannen. Een overzicht van gratis apps voor mantelzorgers vindt u hier: Overzicht van gratis apps voor mantelzorgers - MantelzorgNL. 

Vrijwilligers 

Nederland is een land van vrijwilligerswerk; er zijn vrijwilligers op heel veel gebieden. Meer informatie over het vinden van een vrijwilliger vindt u hier: https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/hulp-en-zorg-regelen/hulp-van-een-vrijwilliger 

Professionele hulp 

Soms is er meer nodig dan mensen in uw omgeving kunnen bieden. Dan kunt u mogelijk een beroep doen op professionele hulp. Op de website https://landelijk.socialekaartnederland.nl/ kunt u opzoeken wat het aanbod in uw gemeente is. Algemene informatie over het aanvragen van zorg en ondersteuning vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord 

Hulp bij huishoudelijk werk 

Als u hulp nodig heeft bij huishoudelijk werk dan kunt u een aanvraag doen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Meer informatie vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord/ondersteuning-gemeente-wmo-2015-aanvragen 

Kost het bereiden van een gezonde maaltijd u moeite of heeft u hier geen zin in? Er zijn vele aanbieders van gezonde kant-en-klaar maaltijden. U vindt ze in de supermarkt in het koelvak en bij sommige slagerijen en groentewinkels. Er zijn ook bedrijven die maaltijden thuisbezorgen. Aanbieders van kant-en-klaar maaltijden vindt u op www.maaltijdvoorzieningen.nl. Infomeer ook eens naar lokale initiatieven, bijvoorbeeld mee-eten bij een wijkcentrum of zorginstelling in de buurt.  

Mist u vooral de aanspraak en gezelligheid bij de maaltijd? Vraag dan eens rond in uw buurt of er mensen zijn die samen willen koken en eten.  

Hulp bij verpleging en persoonlijke verzorging 

Informatie over persoonlijke verzorging en de regels die hierover zijn is te vinden via de website: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/persoonlijke-verzorging-begeleiding-en-verpleging-wlz/persoonlijke-verzorging-wlz 

Ook vrijwilligers kunnen een rol spelen bij verpleging en persoonlijke verzorging. Meer informatie hierover is te vinden via: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/ondersteuning/hulp-van-vrijwilligers/. 

Hulp bij vervoer 

De Wmo-vervoersvoorziening is bedoeld voor mensen die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren. Daar is bijvoorbeeld sprake van als u vanwege een handicap, beperking of psychische aandoening niet meer kan reizen met het openbaar vervoer. 

Met een Wmo-taxipas is het dan mogelijk om tegen een gereduceerd tarief te reizen binnen 5 vervoerzones rond het woonadres. Normaliter geldt er een compensatie van 500 vervoerzones per jaar, maar hier kan afhankelijk van de behoefte van worden afgeweken.  

Via de zorgwijzer (https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo-vervoer) kunt u zien waar u recht op heeft. 

Hulp bij financiën en administratie 

Vindt u het lastig om uw geldzaken en administratie op orde te krijgen en te houden? Dan kunt u iemand (bijvoorbeeld een familielid) machtigen om namens u te handelen. Maar dat maakt u wel kwetsbaar: senioren zijn regelmatig slachtoffer van financieel misbruik. De Nederlandse Vereniging van Banken schreef daarom een handige flyer met tips om misbruik te voorkomen. Deze kunt u downloaden via: https://www.nvb.nl/publicaties/rapporten-verslagen-brochures/veilig-financieel-ouder-worden-brochure/ Dit zijn de vier belangrijkste adviezen: 

  1. Open een extra zakgeldrekening waarop u elke maand een klein bedrag stort. Zo voorkomt u dat iemand die namens u een boodschap doet ongevraagd geld van uw privérekening kan opnemen. U kunt voor deze aparte huishoudrekening ook iemand machtigen die namens u geld mag uitgeven - maar niet meer dan er op de rekening staat. 

  1. Geef een volmacht aan iemand die u vertrouwt 

  1. Controleer regelmatig uw bankafschriften 

  1. Verlaag uw paslimiet 

Als u hulp nodig heeft bij uw administratie is het mogelijk om gebruik te maken van een vrijwillige budgetcoach. Die kan u helpen met: 

  • post en papieren doornemen en bepalen wat er moet gebeuren; 

  • formulieren invullen; 

  • inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten; 

  • een overzicht maken van betalingen en eventueel schuldhulpverlening regelen. 

Vrijwillige budgetcoaches helpen gratis of u betaalt een klein bedrag. Informatie over het vinden van vrijwilligers vindt u via de website:  https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/inkomen/hulp-bij-omgaan-met-geld