Tips voor het voorkomen van vallen in en om het huis

Valpreventie

Met een aantal eenvoudige aanpassingen verkleint u het risico op vallen in huis aanzienlijk: 

  • Heeft u vloerkleden? U kunt makkelijk struikelen over lossen kleden en matjes in uw huis. U kunt ze beter weghalen of er antislip-materiaal onder vast maken. 

  • Heeft u snoeren op de vloer liggen?  Daar kunt u makkelijk over struikelen. Maak snoeren vast, bijvoorbeeld in speciale kabelgoten. Of klem ze vast aan de plinten. 

  • Heeft u losliggende spullen? Laat zo min mogelijk spullen los in huis of op de trap liggen. Zorg vol voldoende opbergruimte die makkelijk bereikbaar is (zonder krukje of opstapje). 

  • Heeft u een opstapje nodig? Gebruik een stevige huishoudtrap in plaats van een krukje of stoel. 

  • Zijn drempels obstakels geworden? U kunt drempels weghalen of gebruik maken van een drempelhulp om hoogteverschillen te overbruggen. Bij de buitendeur(en) en de badkamer kunnen de drempels beter blijven zitten. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/drempelhulpen 

  • Wilt u meer houvast op het toilet of in de douche? U kunt extra handgrepen laten maken in de badkamer en bij de wc. Zo kunt u zich beter vasthouden. Met antislip badmatten in de badkamer zorgt u dat u niet uitglijdt. Zorg voor een goede vloer, die niet te glad is maar ook niet te stroef. 

  • Heeft u een trap? U kunt de veiligheid en het gemak van traplopen vergroten met een aantal eenvoudige maatregelen. Ook als traplopen niet of nauwelijks meer gaat zijn er oplossingen. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/trappen-veiligheid 

  • Is er een risico dat u ’s nachts uit bed valt? Een valmat kan voorkomen dat u zich bezeert of iets breekt. Meer informatie vindt u op:  https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/valmatten. 

  • Heeft u een tuin? Zorg dat uw tuinpad vrij is van blad en algen, want die maken tegels glad. 

  • Ongelijke bestrating en obstakels op de stoep zijn ook een oorzaak van valpartijen. Is dat in uw buurt het geval, neem dan contact op met uw gemeente. Dat doet u via het meldpunt openbare ruimte. Als u wat onvast ter been bent dan kan een loophulpmiddel een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld een stok of rollator.  

  • Loopt u moeilijk en moet u vaak ver weg van uw huis parkeren? Bij de gemeente kunt u een gehandicapten-parkeerplaats op kenteken aanvragen. De gemeente bepaalt of het nodig is dat u een eigen parkeerplaats krijgt en of dit ook kan in uw straat. 

Heeft u hulp nodig bij aanpassen van uw huis?
Veel van deze maatregelen zijn eenvoudig aan te brengen met hulp van familie of vrienden. In veel gemeenten zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen met klussen in huis. Of u kunt een klussendienst inhuren. Soms betaalt de gemeente een deel van de kosten als de aanpassingen nodig zijn om te voorkomen dat u valt. U kunt hierover meer informatie krijgen bij het Wmo-loket van uw gemeente.