Tips voor meer contact

Woonplezier

U wilt graag contact met meer mensen. Of misschien wilt u meer contact met de mensen in uw netwerk of omgeving. Hoe pakt u dan aan? U kunt op allerlei manieren meer contact maken.

Mensen ontmoeten

Als u meer contact wilt met de mensen in uw buurt, is het goed om naar buiten te gaan. Dan is de kans dat u anderen ontmoet het grootst. Denk aan een hond uitlaten, een dagelijks ommetje maken, in de voortuin werken, koffiedrinken op een bankje voor het huis of deelnemen aan activiteiten in een buurthuis zijn allemaal manieren om meer in contact te komen met buurtgenoten.

In (bijna) iedere wijk of dorp is een buurthuis of buurthuiskamer waar activiteiten worden georganiseerd voor senioren. Van gym tot biljart, van wandelen tot knutselen of samen eten. Er zit vast iets voor u bij. Het is vaak ook mogelijk om op de koffie te gaan bij woonvoorzieningen voor senioren in de buurt.

Veel vrijwilligersorganisaties bieden activiteiten waarbij u mensen kunt ontmoeten. Bijvoorbeeld Humanitas, het Leger des Heils, of het Nationaal Ouderenfonds. Kijk eens op: https://www.eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou

In de bibliotheek zijn leestafels waar u onder het genot van een (betaalbaar) kopje koffie of thee gratis kranten en tijdschriften kunt lezen. Het is een laagdrempelige manier om met anderen in gesprek te komen.

Een mens is nooit te oud om te leren! Door het volgen van een cursus, een workshop of zelfs studeren op de universiteit, komt u in contact met nieuwe mensen met dezelfde interesse.

Heeft u minder contact doordat u problemen heeft met uw gezondheid? Patiënten- en belangenorganisaties kunnen u helpen met lotgenotencontact.

Behoefte aan een (nieuwe) partner? U bent niet de enige! Kijk eens op https://www.datingguru.nl/datingsites/50-plus-dating/ voor tips.

Digitaal contact

Videobellen via Skype, Facetime, of WhatsApp is gratis. Het is een gemakkelijke manier om in contact te blijven met naasten en vrienden die verder weg wonen. Bibliotheken en buurthuizen bieden regelmatig cursussen of inloopspreekuren om vertrouwder te worden met internet.

Vindt u digitaal of online contact lastig? Veel buurthuizen, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties bieden speciale cursussen aan waar u kunt leren omgaan met internet en de sociale media.

Vindt u computers ingewikkeld? Dan is Compaan misschien iets voor u. Met de Compaan tablet kunt u op een eenvoudige manier een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven, (samen) een spel spelen of beeldbellen met familie en zorgverleners. Voor meer informatie over de Compaan zie https://www.uwcompaan.nl/servicedesk/

Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Sociale media (zoals Facebook) kunnen veel nieuwe sociale contacten opleveren. Ook kunt u oude bekenden opzoeken. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op www.seniorweb.nl/onderwerp/sociale-medi

Vrijwilligers(werk)

Komt u moeilijk buiten de deur? Er zijn vrijwilligers die graag samen gezellige dingen met u doen. Ook huisbezoek is mogelijk. Kijk eens op de Zonnebloem voor de mogelijkheden in uw buurt: https://www.zonnebloem.nl/doe-mee/huisbezoek

Vindt u contact maken lastig? Humanitas heeft een Maatjes-programma. Samen met een vrijwilliger – uw maatje –  gaat u eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. Of een museum bezoeken. En natuurlijk kunt u praten over wat u bezighoudt. Alles is erop gericht om u het plezier en zelfvertrouwen (terug) te geven dat u nodig hebt om uw eigen contacten op te bouwen. Meer informatie vindt u op https://www.humanitas.nl/programmas/maatjes/

U kunt ook zelf vrijwilliger worden en in contact komen met nieuwe mensen. Gepensioneerden zijn gemiddeld zes uur per week als vrijwilliger actief. Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Kijk eens bij de lokale vrijwilligerscentrale of op www.vrijwilligerswerk.nl. Of vraag eens rond in de buurt of er behoefte is aan hulp, bijvoorbeeld bij de kerk, een buurthuis, sportclub, school, kinderboerderij, ziekenhuis, asielzoekerscentrum of kinderdagverblijf. De kans is groot dat u met open armen wordt ontvangen.

 

Als u behoefte heeft aan ondersteuning

Mist u een sociaal netwerk en weet u zelf niet hoe u het op kunt lossen? Dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Vertel uw gemeente over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen. Uw gemeente kan u verder helpen.

U kunt ook contact opnemen met een ouderenadviseur. Die helpt u met vragen over eenzaamheid en afhankelijkheid, zinvol invullen van uw tijd (dagbesteding), inkomen, vervoer, lichamelijke beperkingen, zelfstandig blijven wonen of verhuizen naar een zorginstelling. Via www.socialekaartnederland.nl vindt u een ouderenadviseur. U kunt ook bij uw gemeente opvragen wie de ouderenadviseurs zijn.

Soms moet u (weer) leren met mensen om te gaan en mensen te vertrouwen. U kunt hierover in gesprek met uw huisarts. Vertel uw huisarts over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.

Via een telefonische hulplijn kunt u uw hart luchten, een probleem bespreken of gewoon even contact hebben. De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Heeft u een dierbare verloren en behoefte om er met iemand over te praten? Dan kunt u (anoniem) chatten met een deskundige vrijwilliger van Rouwchat.nl. Dit kan op weekdagen tussen 18.00 en 21.00 uur en in het weekend van 16.00 tot 22.00 uur.

Op de website van www.eenzaam.nl vindt u de gegevens van een aantal andere hulplijnen.

 

Huisdier

Een huisdier brengt levendigheid en gezelligheid in huis. Denk wel goed na over de verzorging die een dier nodig heeft en hoe oud een dier gemiddeld wordt. Maar ook of er iemand voor uw huisdier kan zorgen op momenten dat u dat niet kunt. Op https://diermenswijzer.dierenbescherming.nl/ kunt u testen welk dier bij u past. Tip: in het asiel zijn volwassen dieren te vinden die op zoek zijn naar veel aandacht en een rustig thuis.