Tips voor veilig bewegen

Valpreventie

Hoewel veel senioren vallen, hoort vallen niet bij het ouder worden. Valpreventie wel!

Verhoogd valrisico

Bent u in de afgelopen twaalf maanden gevallen of heeft u moeite met bewegen, lopen of uw balans houden? Dan heeft u mogelijk een verhoogd valrisico. Uw huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige kan een valanalyse bij u afnemen. Met de resultaten kunnen maatregelen genomen worden om uw valrisico te verminderen.  

Heeft u angst om (weer) te vallen en bent u daardoor minder actief? Dan is het belangrijk om uw angst te bespreken met uw huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Zij kunnen u verwijzen naar een cursus valpreventie. Judoverenigingen bieden deze ook aan. 

Als u een verhoogd valrisico heeft dan is een broek met heupbescherming https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/broeken-heupbescherming of een heupairbag https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/heupairbag wellicht iets voor u. Deze absorbeert de schok van het vallen en voorkomt dat u een heup breekt.

Hulpmiddelen bij het lopen

Heeft u moeite met lopen?  Om veilig te bewegen kunt u de volgende hulpmiddelen https://hulpmiddelenwijzer.nl/informatie/hulpmiddelen-bij-het-lopen 
gebruiken: een stok of kruk, looprek of een rollator. Er zijn ook hulpmiddelen https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/bij/ontspanning/sporten-en-bewegen die speciaal geschikt zijn om mee te sporten. 

Vallen in huis

Wat voor schoenen draagt u in huis? De meeste valongelukken in huis komen door slecht schoeisel, zoals sloffen en instappers. Draag altijd stevige platte schoenen (bijvoorbeeld sportschoenen), of sokken met een antislip zool die goed om uw voet sluiten. Let op dat de zolen van de antislipsokken schoon zijn, anders werken ze niet goed.

Moet u ’s nachts uit bed om naar het toilet te gaan? Met routeverlichting https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/routeverlichting in huis kunt u 's nachts goed zien waar u moet lopen om bij de wc te komen en weer terug naar de slaapkamer. Of maak gebruik van automatische verlichting https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/automatische-verlichting.

Horen, zien en medicijnen

Hoort u minder goed? Als u of iemand anders dit merkt, bespreek dit dan met uw huisarts. Een hoortoestel kan u helpen om beter te zien en te horen. U struikelt dan minder snel. Ook hoort u bijvoorbeeld verkeer beter aankomen als u buiten bent.

Draagt u een bril? Herhaaldelijk vallen wordt vaak veroorzaakt door slecht zicht. Laat uw ogen ieder jaar meten zodat u zeker weet dat uw bril de juiste sterkte heeft. 

Slikt u medicijnen? Sommige medicijnen verstoren uw evenwicht. Het kan ook zijn dat uw reactie vertraagt door de medicatie. Dat is vaak lastig om dat zelf te merken. Let ook op met alcohol in combinatie met medicijnen. Die combinatie kan zorgen voor duizeligheid en dat vergroot de kans op vallen. U leest in de bijsluiter of uw medicatie deze bijwerkingen heeft of u kunt het aan uw apotheker of huisarts vragen. 

Gezonde voeding 

Een fitte oude dag, ondanks de ongemakken van ouderdom, een langdurige ziekte of dementie, begint met goed eten. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en spieren. Het draagt bij aan het verkleinen van valrisico. U koopt vitamine D bij de drogist en apotheek. Doseringsadvies voor vrouwen van 50-69 jaar:10 mcg (400 IE) en mannen vrouwen vanaf 70 jaar 20 mcg = 800IE. 

Op de website van het Voedingscentrum vindt u richtlijnen voor gezonde voeding per leeftijdscategorie. Bent u 50+ maar jonger dan 70? Kijk dan op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/de-kracht-van-50-plussers-ouderen-eten-.aspx Bent u 70+, kijk dan op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eten-na-je-70ste.aspx 

U kunt ook contact opnemen met een diëtist.  Een diëtist brengt samen met u uw eetgewoontes, medicijngebruik en leefstijl in kaart. Op basis van die informatie en uw wensen geeft de diëtist een voedingsadvies op maat. Daarna is de diëtist er om u te helpen bij het volgen van het dieet. Met het juiste dieet zult u zich fitter voelen, meer weerstand hebben en sneller herstellen na een ziekte. 

Heeft u last van slikproblemen? Slikproblemen kunnen door verschillende redenen ontstaan en komen helaas vaak voor. Als u moeite met slikken heeft, dan kan eten en drinken veel energie kosten, wat kan leiden tot ondervoeding en een hoger risico op vallen. Overleg met uw huisarts als u moeite met slikken heeft. Een logopedist kan achterhalen wat de oorzaak van het slikprobleem is.

Kost het bereiden van een gezonde maaltijd u moeite of heeft u hier geen zin in? Er zijn vele aanbieders van gezonde kant-en-klaar maaltijden. U vindt ze in de supermarkt in het koelvak en bij sommige slagerijen en groentewinkels. Er zijn ook bedrijven die maaltijden thuisbezorgen. Aanbieders van kant-en-klaar maaltijden vindt u op www.maaltijdvoorzieningen.nl. Infomeer ook eens naar lokale initiatieven, bijvoorbeeld mee-eten bij een wijkcentrum of zorginstelling in de buurt.