Tips voor voorzieningen

Seniorvriendelijke woonomgeving

Veel diensten zijn tegenwoordig ook online te bestellen en kunnen aan huis geleverd worden:  

Boodschappen 

De meeste supermarkten bieden de mogelijkheid om tegen een vergoeding boodschappen aan huis te bezorgen. Daarvoor geldt vaak wel een minimum bestelbedrag. Als u niet aan het minimumbedrag komt, dan kunt u wellicht samen met buren een bestelling plaatsen. 

Kapper & pedicure 

Er zijn kappers en pedicures die bij u thuiskomen. Informeer eens in uw omgeving, of zoek via www.goudengids.nl.  

Medicijnen 

De apotheek bezorgt medicijnen aan huis voor mensen die niet in staat zijn die op te halen. 

Openbaar vervoer 

Bent u niet in staat om eigen vervoer te organiseren en kunt u geen gebruik maken van hulp van familie of vrienden? Dan is het mogelijk om vervoer vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te regelen. Neem contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.  

Pakketdienst haalservice 

Wilt u een pakket versturen maar is er geen verzendservice in de buurt? Diverse aanbieders halen de pakketten graag bij u thuis op. Op internet kunt u deze aanbieders vinden door te zoeken naar: "pakket verzenden thuis ophalen".

Trombosedienst 

Trombosediensten bieden prikposten op verschillende locaties. Op die manier is de kans groot dat er ook in uw buurt een prikpost is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw bloedwaarden zelf thuis te monitoren. Meer informatie vindt u op: www.trombosezelfzorg.nl 

Zorg 

Als u geen eigen vervoer heeft en niemand kan u brengen, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een regiotaxi om u naar een afspraak te brengen. Bent u door uw fysieke klachten niet in staat om naar de zorgverlener toe te gaan, dan is het wellicht mogelijk om een huisbezoek te krijgen. Sommige zorg kan ook geleverd worden via beeldbellen. Overleg uw situatie met uw zorgverlener.   

Ter overweging 

Uw gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting van wijken en buurten en de leefbaarheid in uw wijk. Ook woningbouwverenigingen zetten zich in voor de leefbaarheid van de wijken waarin zij actief zijn. 

Heeft u wensen en ideeën om uw wijk of buurt aantrekkelijker te maken? Maak dit kenbaar. Bijvoorbeeld via de wijkambtenaar, het wijkteam of kernteam, via een belangenvereniging zoals Plaatselijk Belang of de woningbouwvereniging.  U vindt de contactgegevens in de gemeentegids en op de website van de gemeente. 

Woont u in een omgeving waar (bijna) geen voorzieningen zijn, bijvoorbeeld omdat u in het buitengebied woont? Overweeg dan om te verhuizen naar een meer seniorvriendelijke woonomgeving. Met de basisvoorzieningen op loopafstand kunt u makkelijker zelfstandig blijven wonen, ook als u minder mobiel wordt.