Inhoudsopgave

  1. Thema Woonplezier
    • Tips voor meer contact
    • Tips voor meer ontspanning
    • Tips voor een groter gevoel van veiligheid
  2. Thema Wooncomfort
    • Tips voor meer gemak bij lichamelijke verzorging
    • Tips voor meer bedieningsgemak
    • Tips voor meer gemak in het huishouden
  3. Thema Samenredzaamheid
    • Tips voor het vergroten van uw hulpbronnen
    • Tips voor het vragen om hulp
    • Tips voor het versterken van uw sociale netwerk
  4. Thema Digitale vaardigheden
    • Tips voor online communicatie
    • Tips voor slimme apparaten
    • Tips voor het online regelen van praktische zaken
  5. Thema Valpreventie
    • Tips voor het voorkomen van vallen in en om het huis
    • Tips voor meer bewegen
    • Tips voor veilig bewegen
  6. Thema Veilig wonen
    • Tips voor inbraakveiligheid
    • Tips voor brandveiligheid
    • Tips voor alameren
  7. Thema Seniorvriendelijke woonomgeving
    • Tips voor voorzieningen
    • Tips voor ontmoetingsplekken
    • Tips voor een prettige en veilige omgeving
  8. Thema Levensloopgeschikte woning
    • Tips voor een levensloopgeschikte woning of appartement
  9. Colofon

1. Thema Woonplezier

Tips voor meer contact

U wilt graag contact met meer mensen. Of misschien wilt u meer contact met de mensen in uw netwerk of omgeving. Hoe pakt u dan aan? U kunt op allerlei manieren meer contact maken.

Mensen ontmoeten

Als u meer contact wilt met de mensen in uw buurt, is het goed om naar buiten te gaan. Dan is de kans dat u anderen ontmoet het grootst. Denk aan een hond uitlaten, een dagelijks ommetje maken, in de voortuin werken, koffiedrinken op een bankje voor het huis of deelnemen aan activiteiten in een buurthuis zijn allemaal manieren om meer in contact te komen met buurtgenoten.

In (bijna) iedere wijk of dorp is een buurthuis of buurthuiskamer waar activiteiten worden georganiseerd voor senioren. Van gym tot biljart, van wandelen tot knutselen of samen eten. Er zit vast iets voor u bij. Het is vaak ook mogelijk om op de koffie te gaan bij woonvoorzieningen voor senioren in de buurt.

Veel vrijwilligersorganisaties bieden activiteiten waarbij u mensen kunt ontmoeten. Bijvoorbeeld Humanitas, het Leger des Heils, of het Nationaal Ouderenfonds. Kijk eens op: https://www.eenzaam.nl/activiteiten-voor-jou

In de bibliotheek zijn leestafels waar u onder het genot van een (betaalbaar) kopje koffie of thee gratis kranten en tijdschriften kunt lezen. Het is een laagdrempelige manier om met anderen in gesprek te komen.

Een mens is nooit te oud om te leren! Door het volgen van een cursus, een workshop of zelfs studeren op de universiteit, komt u in contact met nieuwe mensen met dezelfde interesse.

Heeft u minder contact doordat u problemen heeft met uw gezondheid? Patiënten- en belangenorganisaties kunnen u helpen met lotgenotencontact.

Behoefte aan een (nieuwe) partner? U bent niet de enige! Kijk eens op https://www.datingguru.nl/datingsites/50-plus-dating/ voor tips.

Digitaal contact

Videobellen via Skype, Facetime, of WhatsApp is gratis. Het is een gemakkelijke manier om in contact te blijven met naasten en vrienden die verder weg wonen. Bibliotheken en buurthuizen bieden regelmatig cursussen of inloopspreekuren om vertrouwder te worden met internet.

Vindt u digitaal of online contact lastig? Veel buurthuizen, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties bieden speciale cursussen aan waar u kunt leren omgaan met internet en de sociale media.

Vindt u computers ingewikkeld? Dan is Compaan misschien iets voor u. Met de Compaan tablet kunt u op een eenvoudige manier een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven, (samen) een spel spelen of beeldbellen met familie en zorgverleners. Voor meer informatie over de Compaan zie https://www.uwcompaan.nl/servicedesk/

Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kunt u iemand bellen of mailen. Sociale media (zoals Facebook) kunnen veel nieuwe sociale contacten opleveren. Ook kunt u oude bekenden opzoeken. Meer informatie vindt u bijvoorbeeld op www.seniorweb.nl/onderwerp/sociale-medi

Vrijwilligers(werk)

Komt u moeilijk buiten de deur? Er zijn vrijwilligers die graag samen gezellige dingen met u doen. Ook huisbezoek is mogelijk. Kijk eens op de Zonnebloem voor de mogelijkheden in uw buurt: https://www.zonnebloem.nl/doe-mee/huisbezoek

Vindt u contact maken lastig? Humanitas heeft een Maatjes-programma. Samen met een vrijwilliger – uw maatje –  gaat u eropuit. Gewoon lekker ontspannen. Wandelen of winkelen, bijvoorbeeld. Of een museum bezoeken. En natuurlijk kunt u praten over wat u bezighoudt. Alles is erop gericht om u het plezier en zelfvertrouwen (terug) te geven dat u nodig hebt om uw eigen contacten op te bouwen. Meer informatie vindt u op https://www.humanitas.nl/programmas/maatjes/

U kunt ook zelf vrijwilliger worden en in contact komen met nieuwe mensen. Gepensioneerden zijn gemiddeld zes uur per week als vrijwilliger actief. Bent u benieuwd wat er allemaal mogelijk is? Kijk eens bij de lokale vrijwilligerscentrale of op www.vrijwilligerswerk.nl. Of vraag eens rond in de buurt of er behoefte is aan hulp, bijvoorbeeld bij de kerk, een buurthuis, sportclub, school, kinderboerderij, ziekenhuis, asielzoekerscentrum of kinderdagverblijf. De kans is groot dat u met open armen wordt ontvangen.

 

Als u behoefte heeft aan ondersteuning

Mist u een sociaal netwerk en weet u zelf niet hoe u het op kunt lossen? Dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van uw gemeente. Vertel uw gemeente over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen. Uw gemeente kan u verder helpen.

U kunt ook contact opnemen met een ouderenadviseur. Die helpt u met vragen over eenzaamheid en afhankelijkheid, zinvol invullen van uw tijd (dagbesteding), inkomen, vervoer, lichamelijke beperkingen, zelfstandig blijven wonen of verhuizen naar een zorginstelling. Via www.socialekaartnederland.nl vindt u een ouderenadviseur. U kunt ook bij uw gemeente opvragen wie de ouderenadviseurs zijn.

Soms moet u (weer) leren met mensen om te gaan en mensen te vertrouwen. U kunt hierover in gesprek met uw huisarts. Vertel uw huisarts over uw eenzaamheid en durf om hulp te vragen.

Via een telefonische hulplijn kunt u uw hart luchten, een probleem bespreken of gewoon even contact hebben. De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek of informatie. Het telefoonnummer van de Luisterlijn is 088 07 67 000 (normaal tarief). Op de website van de Luisterlijn kunt u ook chatten met een vrijwilliger van de Luisterlijn.

Heeft u een dierbare verloren en behoefte om er met iemand over te praten? Dan kunt u (anoniem) chatten met een deskundige vrijwilliger van Rouwchat.nl. Dit kan op weekdagen tussen 18.00 en 21.00 uur en in het weekend van 16.00 tot 22.00 uur.

Op de website van www.eenzaam.nl vindt u de gegevens van een aantal andere hulplijnen.

 

Huisdier

Een huisdier brengt levendigheid en gezelligheid in huis. Denk wel goed na over de verzorging die een dier nodig heeft en hoe oud een dier gemiddeld wordt. Maar ook of er iemand voor uw huisdier kan zorgen op momenten dat u dat niet kunt. Op https://diermenswijzer.dierenbescherming.nl/ kunt u testen welk dier bij u past. Tip: in het asiel zijn volwassen dieren te vinden die op zoek zijn naar veel aandacht en een rustig thuis.

Tips voor meer ontspanning

Ontspannen is voor iedereen van groot belang. De manier waarop verschilt per persoon. 
 
Hobby's 
Houdt u van lezen? Dan is lid worden van een bibliotheek iets voor u. Voor ongeveer de prijs van drie nieuwe boeken bent u al lid. In veel buurten zijn ook minibibliotheken te vinden waar mensen gratis boeken kunnen ophalen of juist toevoegen aan de kast. Houdt u wel van lezen maar lukt dat niet meer goed? Veel boeken zijn ook als luisterboek verkrijgbaar, zie: luisterboeken apps. Bibliotheekservice Passend Lezen is er voor mensen met een leesbeperking. Voor meer informatie zie de website van Passend Lezen. www.passendlezen.nl.


Luistert u graag muziek? Via apps als Spotify of Apple Music kunt u gratis muziek van vroeger en nu afspelen op uw telefoon, computer of tablet. Voor meer informatie: www.spotify.com of kijk in de app-store.  


Puzzelt u graag? U bent niet de enige. Helaas blijven veel puzzels na één keer leggen in de kast liggen. Misschien kunt u met buurtgenoten een ruilsysteem opzetten? Houdt u meer van denksport? Kijk eens online, bijvoorbeeld hier: https://www.denksport.com/online-puzzelen
Kijkt u graag vogels? Hang of strooi iedere dag een beetje vogelvoer in de buurt van uw ramen en u krijgt zeker bezoek.  
Heeft een hobby waar meer ruimte voor nodig is dan u heeft? Misschien zijn er wel clubs of verenigingen waar u zich bij aan kunt sluiten. Bijvoorbeeld voor modelbouw, houtbewerking of een volkstuin. 
 
Bewegen 
Beweging zorgt voor ontspanning en het is gezond.  
Bent u graag buiten? Maak dagelijks een ommetje van 20 minuten. Dit heeft bewezen effect op de hersenfitheid. U kunt uw ommetjes bijhouden in de ommetje-app van de hersenstichting. U vindt de app hier: https://www.hersenstichting.nl/ommetje/
 
Stress  
Als u zich niet kunt ontspannen, of te veel stress ervaart, dan kunt u tips vinden via www.thuisarts.nl/stress/ik-wil-me-beter-kunnen-ontspannen. 

Tips voor een groter gevoel van veiligheid

Heeft u een idee hoe uw buurt veiliger of fijner kan worden? Op de website van uw gemeente vindt u informatie hoe u een idee voor de wijk kunt indienen. Uw wijkambtenaar kan u ook de weg wijzen. 

Via het meldpunt openbare ruimte op de website van uw gemeente kunt u een melding doen van kapotte straatverlichting en vernielingen, zwerfvuil en graffiti. U kunt ook het algemene informatienummer van de gemeente bellen en u laten doorverbinden.

Ervaart u overlast of criminaliteit in de buurt? Doe een melding bij uw wijkambtenaar of wijkagent. Vindt u dat moeilijk? Bespreek het met buren, of breng het in bij uw buurtvereniging en kaart de situatie gezamenlijk aan.  

Sommige senioren worden slachtoffer van oplichters. De meeste slachtoffers voelen zich daarna minder veilig in hun eigen huis. Wilt u weten wat u kunt doen om weerbaarder te zijn tegen oplichters? LangerThuisinHuis geeft tips: https://langerthuisinhuis.nl/veiligheid-ouderen-politie-tips/. 

Is er sprake van huiselijk geweld, dan kunt u dag en nacht contact opnemen met Veilig Thuis via het gratis telefoonnummer 0800-2000. U krijgt een medewerker aan de lijn met u meedenkt en zo nodig hulp inschakelt. Meer informatie vindt u op https://veiligthuis.nl/. 

Bent u bang voor brand of inbrekers? Doorloop de tegel veiligheid voor tips om de veiligheid in en om de woning te verbeteren. U vindt de tegel in het hoofdmenu.

2. Thema Wooncomfort

Tips voor meer gemak bij lichamelijke verzorging

Aan- en uitkleden

Heeft u moeite met aan- en uitkleden? Er zijn verschillende handige hulpmiddelen. U vindt ze op de hulpmiddelenwijzer van Vilans: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/bij/persoonlijke-verzorging/aan-en-uitkleden

Douchen

In een veilige douche heeft u voldoende ruimte voor hulpmiddelen en kunt u comfortabel douchen zonder bang te zijn om te vallen. Heeft uw douche een hoge instap of doucht u in bad? Vervang uw douche of bad door een inloopdouche. Dit kan vrij eenvoudig. Vaak is het zelfs mogelijk om een inloopdouche te plaatsen in een kleine badkamer. Op https://langerthuisinhuis.nl/veilig-douchen/ vindt u een stappenplan.
Is dat een stap te ver maar kunt u niet zo lang meer staan tijdens het douchen? Plaats een douchestoel of kruk en beugels aan de muur. 

Opstaan

Komt u moeilijk uit uw bed of uw stoel? Of is het bed te laag om iemand te verzorgen? Meubelverhogers maken het opstaan makkelijker en voorkomen dat een zorgverlener of mantelzorger rugklachten krijgt. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/meubelverhogers

Verplaatsbare sta-op kussens kantelen schuin omhoog of omlaag, waardoor u gemakkelijker zelfstandig in en uit een stoel kunt komen. Het sta-op mechanisme helpt u omhoog of omlaag, waardoor u op een natuurlijke manier zonder inspanning kunt gaan zitten en opstaan. Deze losse veerzittingen passen op bijna alle stoelen en ook op sommige rolstoelen en autostoelen. U kunt ze meenemen. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/veerzittingen-stoel
 
Zoekt u een stoel die op uw lichaam is afgestemd en waaruit u makkelijk kunt opstaan? Probeer dan een sta-op stoel op maat. Aanbieders komen aan huis met de beschikbare modellen en om de maten op te meten. 

Toiletgang

Is uw toilet te laag? U kunt het vervangen voor een hoger exemplaar of u kunt kiezen voor een toiletverhoger. Een toiletverhoger is een handige en voordelige optie. Ook beugels aan de wand zijn handig.
Als u meer hulp nodig heeft om op het toilet te gaan zitten en weer op te staan dan zijn toiletstoelen met sta-op mechanisme een goed idee. De toiletstoel staat los boven een toilet en biedt extra steun door de armleuningen. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/toiletstoelen-sta-op-mechanisme

Advies

Wilt u advies? Een ergotherapeut kan samen met u bekijken welke mogelijkheden er zijn om handelingen zelfstandig, veilig en met minder klachten uit te voeren. Met advies, training en hulpmiddelen helpen ze u op weg en kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie vanuit de basisverzekering. De kosten vallen wel onder het verplichte eigen risico. U heeft geen doorverwijzing nodig van de huisarts. 

Wilt u weten welke regelingen van toepassing zijn in uw situatie: https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/ouderen

Tips voor meer bedieningsgemak

Deurbel 

Hoort u de deurbel niet in overal in uw woning? Dan is een deurbelversterker iets voor u. Er zijn ook versterkers die een geluidsignaal combineren met lichtflitsen. Draadloze deurbellen zijn niet duur. Voorbeelden vindt u bijvoorbeeld op: https://www.deurbellen.shop/een-deurbel-speciaal-voor-doven-en-slechthorenden 

Deuren

Kunt u niet of moeilijk zelf de deur opendoen? Met een sleuteloplossing geeft u andere mensen, bijvoorbeeld medewerkers van thuiszorg of mantelzorgers, toegang tot uw huis. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/slimme-sleuteloplossingen 

Heeft u moeite met het openen van deuren? Met een deuropener openen en sluiten ze automatisch, zonder dat u het slot of deurbeslag aanraakt. Meer informatie vindt u op: 

Gordijnen 

Als het openen en sluiten van gordijnen u moeite kost, dan kunt u kiezen voor elektrische gordijnen of een automatisch systeem. Elektrische gordijnen bedient u met één druk op een knop. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/gordijnen-elektrisch 

Bij een automatisch systeem openen en sluiten de gordijnen automatisch op een door u van tevoren ingestelde tijd (timer). Het systeem werkt ook op een lichtsensor of met afstandsbediening. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/gordijnen-automatisch 

Kranen 

Kunt u uw handen en vingers minder goed bewegen en kost het openen en dichtdoen van een normale kraan te veel kracht? Vervang dan een draaikraan door een kraan met een hendel. Of gebruik een kraanopener als hulpmiddel. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/kraanopeners 

Lampen en apparaten 

Heeft u moeite om lampen en apparaten aan en uit te doen, dan kunt u kiezen voor een stopcontactschakelaar met afstandsbediening. Zo zet u met een druk op de afstandsbediening bijvoorbeeld uw lampen of een koffiezetmachine aan en uit. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/stopcontactschakelaars-met-afstandbediening 

U kunt ook een tijdschakelaar gebruiken om apparaten en lampen op een vaste tijd in- en uit te schakelen.  

Ergotherapeut 

Wilt u meer advies? Een ergotherapeut kan samen met u bekijken welke mogelijkheden er zijn om handelingen zelf, veilig en met minder klachten uit te voeren. Met advies, training en hulpmiddelen helpen ze u op weg en kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie vanuit de basisverzekering. De kosten vallen wel onder het verplichte eigen risico. U heeft geen doorverwijzing nodig van de huisarts.  

Tips voor meer gemak in het huishouden

Er zijn heel veel hulpmiddelen die huishoudelijke activiteiten als koken, schoonmaken, boodschappen doen en wassen makkelijker kunnen maken. Een uitgebreid overzicht van hulpmiddelen voor het huishouden vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/bij/huishouden

Het kan ook handig zijn om voor de zwaardere klussen in huis hulp te vragen aan mensen uit uw sociale netwerk. Wellicht kunt u in ruil iets anders voor ze terug doen, zodat u zich niet bezwaard hoeft te voelen.

Wilt u advies omdat huishoudelijke taken te zwaar voor u zijn? Ergotherapeuten bekijken samen met u welke mogelijkheden er zijn om handelingen zelf, veilig en met minder klachten uit te voeren. Met advies, training en hulpmiddelen helpen ze u op weg en kunt u langer zelfstandig thuis blijven wonen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie vanuit de basisverzekering. De kosten vallen wel onder het verplichte eigen risico. U heeft geen doorverwijzing nodig van de huisarts. 

Wilt u weten welke regelingen van toepassing zijn in uw situatie: https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/wetten/extra-zorg-thuis

3. Thema Samenredzaamheid

Tips voor het vergroten van uw hulpbronnen

Steeds vaker wonen familie en kinderen ver weg, en iedereen lijkt druk. Dan is het misschien verleidelijk om alles zelf te blijven doen, ook als het eigenlijk niet meer gaat. Dat hoeft niet. Want als u in de buurt contacten heeft, dan is hulp dichterbij dan u denkt. En u kunt vast ook iets voor een ander betekenen. 

Burenhulp 

Steeds meer buurten hebben een website of app voor uw telefoon waarop mensen hulp kunnen vragen en aanbieden. Vraag uw gemeente of het wijkcentrum in uw buurt om meer informatie. U kunt ook een kijkje nemen op de website www.voorelkaar.nl. Hier kunt u een hulpvraag stellen en zien of er bij u in de buurt mensen beschikbaar zijn om hulp te bieden. 

Voorzorgcirkel 

Een bijzondere vorm van burenhulp is een voorzorgcirkel. Een voorzorgcirkel bestaat uit een groep van 8 – 15 mensen die dicht bij elkaar wonen (in dezelfde straat, appartementencomplex, wijk of dorp). De deelnemers kennen elkaar en zijn bereid om hand- en spandiensten voor elkaar te verrichten. Twee personen van deze groep zijn aanspreekpunt/bemiddelaar: zij weten welke hulp iedereen kan bieden en wat men zelf nodig heeft. Wanneer een groepslid onverwacht hulp nodig heeft, kan hij/zij een aanspreekpunt bellen. Deze persoon kijkt wie wat kan doen. Mocht een vraag of situatie erg complex worden, dan kan een aanspreekpunt hulp vragen aan een daarvoor opgeleide vrijwilliger. De vrijwilliger heeft korte lijnen naar de organisaties op vlak van wonen, zorg en welzijn. Wilt u weten of er voorzorgcirkels bij u in de buurt zijn? Informeer bij de ouderenadviseur of het Wmo-loket in uw gemeente. Heeft u interesse in het starten van een voorzorgcirkel? Kijk dan eens op: De ontwikkeling van voorzorgcirkels op hoofdlijnen | ZorgSaamWonen. 

Mantelzorg

Als u meerdere mantelzorgers heeft of uw mantelzorgers wonen ver weg, dan kan het afstemmen van wie wat doet soms lastig zijn. Gelukkig zijn er gratis handige hulpmiddelen om de ondersteuning in te plannen. Een overzicht van gratis apps voor mantelzorgers vindt u hier: Overzicht van gratis apps voor mantelzorgers - MantelzorgNL. 

Vrijwilligers 

Nederland is een land van vrijwilligerswerk; er zijn vrijwilligers op heel veel gebieden. Meer informatie over het vinden van een vrijwilliger vindt u hier: https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/hulp-en-zorg-regelen/hulp-van-een-vrijwilliger 

Professionele hulp 

Soms is er meer nodig dan mensen in uw omgeving kunnen bieden. Dan kunt u mogelijk een beroep doen op professionele hulp. Op de website https://landelijk.socialekaartnederland.nl/ kunt u opzoeken wat het aanbod in uw gemeente is. Algemene informatie over het aanvragen van zorg en ondersteuning vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord 

Hulp bij huishoudelijk werk 

Als u hulp nodig heeft bij huishoudelijk werk dan kunt u een aanvraag doen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Meer informatie vindt u op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorg-en-ondersteuning-thuis/vraag-en-antwoord/ondersteuning-gemeente-wmo-2015-aanvragen 

Kost het bereiden van een gezonde maaltijd u moeite of heeft u hier geen zin in? Er zijn vele aanbieders van gezonde kant-en-klaar maaltijden. U vindt ze in de supermarkt in het koelvak en bij sommige slagerijen en groentewinkels. Er zijn ook bedrijven die maaltijden thuisbezorgen. Aanbieders van kant-en-klaar maaltijden vindt u op www.maaltijdvoorzieningen.nl. Infomeer ook eens naar lokale initiatieven, bijvoorbeeld mee-eten bij een wijkcentrum of zorginstelling in de buurt.  

Mist u vooral de aanspraak en gezelligheid bij de maaltijd? Vraag dan eens rond in uw buurt of er mensen zijn die samen willen koken en eten.  

Hulp bij verpleging en persoonlijke verzorging 

Informatie over persoonlijke verzorging en de regels die hierover zijn is te vinden via de website: https://www.zorginstituutnederland.nl/Verzekerde+zorg/persoonlijke-verzorging-begeleiding-en-verpleging-wlz/persoonlijke-verzorging-wlz 

Ook vrijwilligers kunnen een rol spelen bij verpleging en persoonlijke verzorging. Meer informatie hierover is te vinden via: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/ondersteuning/hulp-van-vrijwilligers/. 

Hulp bij vervoer 

De Wmo-vervoersvoorziening is bedoeld voor mensen die hun eigen vervoer niet meer zelfstandig of met hulp van familie of vrienden kunnen organiseren. Daar is bijvoorbeeld sprake van als u vanwege een handicap, beperking of psychische aandoening niet meer kan reizen met het openbaar vervoer. 

Met een Wmo-taxipas is het dan mogelijk om tegen een gereduceerd tarief te reizen binnen 5 vervoerzones rond het woonadres. Normaliter geldt er een compensatie van 500 vervoerzones per jaar, maar hier kan afhankelijk van de behoefte van worden afgeweken.  

Via de zorgwijzer (https://www.zorgwijzer.nl/faq/wmo-vervoer) kunt u zien waar u recht op heeft. 

Hulp bij financiën en administratie 

Vindt u het lastig om uw geldzaken en administratie op orde te krijgen en te houden? Dan kunt u iemand (bijvoorbeeld een familielid) machtigen om namens u te handelen. Maar dat maakt u wel kwetsbaar: senioren zijn regelmatig slachtoffer van financieel misbruik. De Nederlandse Vereniging van Banken schreef daarom een handige flyer met tips om misbruik te voorkomen. Deze kunt u downloaden via: https://www.nvb.nl/publicaties/rapporten-verslagen-brochures/veilig-financieel-ouder-worden-brochure/ Dit zijn de vier belangrijkste adviezen: 

  1. Open een extra zakgeldrekening waarop u elke maand een klein bedrag stort. Zo voorkomt u dat iemand die namens u een boodschap doet ongevraagd geld van uw privérekening kan opnemen. U kunt voor deze aparte huishoudrekening ook iemand machtigen die namens u geld mag uitgeven - maar niet meer dan er op de rekening staat. 

  1. Geef een volmacht aan iemand die u vertrouwt 

  1. Controleer regelmatig uw bankafschriften 

  1. Verlaag uw paslimiet 

Als u hulp nodig heeft bij uw administratie is het mogelijk om gebruik te maken van een vrijwillige budgetcoach. Die kan u helpen met: 

  • post en papieren doornemen en bepalen wat er moet gebeuren; 

  • formulieren invullen; 

  • inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten; 

  • een overzicht maken van betalingen en eventueel schuldhulpverlening regelen. 

Vrijwillige budgetcoaches helpen gratis of u betaalt een klein bedrag. Informatie over het vinden van vrijwilligers vindt u via de website:  https://www.regelhulp.nl/onderwerpen/inkomen/hulp-bij-omgaan-met-geld 

 

 

Tips voor het vragen om hulp

Hulp vragen is voor veel mensen lastig. Steeds vaker wonen familie en kinderen ver weg, en iedereen lijkt druk. Dan is het misschien verleidelijk om alles zelf te blijven doen, ook als het eigenlijk niet meer gaat. Dat hoeft niet. Want als u in de buurt contacten heeft dan is hulp dichterbij dan u denkt. En u kunt vast ook iets voor een ander betekenen. Door met familie, vrienden en naasten openlijk te spreken over uw gevoelens bij het vragen om hulp kunnen ze begrip tonen en u aanmoedigen om hulp te aanvaarden.  

Wanneer u een hulpvraag heeft is het van belang om duidelijk en specifiek te zijn. Dit maakt het voor anderen gemakkelijker om te begrijpen hoe ze kunnen helpen en vermindert mogelijke ongemakkelijkheid. Anderen kunnen niet uw gedachten lezen of impliciete verwachtingen voelen. 

Hulp vragen wordt makkelijker als u daar vooraf afspraken over heeft gemaakt. Bijvoorbeeld een buurtgenoot die bereid is om een boodschapje voor u mee te nemen als die zelf boodschappen gaat doen. Of iemand die het prima vindt om ook uw heg te snoeien als die de eigen heg onderhoudt. 

In veel buurten zijn er Whatsapp-groepen, waar het gebruikelijk is om elkaar ook iets te vragen. In zo'n groep is het makkelijker om een hulpvraag te delen, want mensen zijn vrij om te reageren op een oproep. Kijk ook eens op de website www.voorelkaar.nl. Hierop bieden mensen zich aan die iets voor een ander willen doen.

Als u mantelzorg nodig heeft dan kan het organiseren lastig zijn als u moeite heeft met het vragen om hulp. Gelukkig zijn er gratis handige hulpmiddelen om de ondersteuning in te plannen. Een overzicht van gratis apps voor mantelzorgers vindt u hier: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/ondersteuning/overzicht-van-gratis-apps-voor-mantelzorgers/

Tips voor het versterken van uw sociale netwerk

Sociale contacten maken het leven leuker, interessanter en kleurrijker. De samenstelling van uw sociale netwerk heeft invloed op hoe sterk het is. Een sociaal netwerk met mensen van verschillende leeftijden, is sterker dan een netwerk met uitsluitend mensen van dezelfde (hoge) leeftijd. Een netwerk waarin mensen elkaar aardig vinden, is sterker dan een netwerk waarin mensen ruzie met elkaar hebben. Het verbeteren van het sociale netwerk vereist soms wat inspanning en initiatief, maar kan enorm lonend zijn. 

Door elkaar te helpen bouwen mensen aan een sociaal netwerk. Iedereen kan wel wat voor een ander betekenen, al is het maar een luisterend oor, of als afgeefpunt voor pakketten. Het geven en ontvangen van hulp een normaal en natuurlijk aspect is van menselijke relaties en kan daarnaast ook leiden tot diepere verbindingen met anderen. En hoe meer verschillende soorten hulp mensen (zouden) kunnen bieden, hoe makkelijker u een beroep op iemand kan doen. 

Heeft u niet zoveel sociale contacten? Dan is het belangrijk om meer mensen te ontmoeten. Want hoe meer contacten, hoe groter de kans dat u op een prettige manier zelfstandig kunt blijven wonen. Kijk ooks eens bij: woonplezier - tips voor meer contact. 

Heeft een score rood bij netwerksterkte? Kaart uw score aan bij de huisarts, wijkverpleegkundige (als u thuiszorg krijgt) of ouderenadviseur. Zij denken graag met u mee. 

4. Thema Digitale vaardigheden

Tips voor online communicatie

Cursussen 

Vindt u digitaal of online contact ingewikkeld? Veel buurthuizen, bibliotheken en vrijwilligersorganisaties bieden speciale cursussen aan waar u kunt leren omgaan met internet en de sociale media.

Seniorweb is een landelijke vereniging die senioren wegwijs maakt in de snel veranderende digitale wereld. Het lidmaatschap kost €38,- per jaar (in 2024). Als u lid bent kunt u onder andere gratis cursussen volgen. Het online cursusaanbod vindt u op: www.seniorweb.nl/cursussen/online-cursussen. Seniorweb biedt ook cursussen op locatie aan. Meer informatie vindt u op: www.seniorweb.nl/cursussen/computerles-in-de-buurt. 

Seniorentablet  

Heeft u moeite met gebruiken van een tablet? Er zijn tablets die specifiek voor senioren zijn ontwikkeld, zoals de Compaan tablet. Op deze tablet kunt u op een eenvoudige manier een foto of filmpje ontvangen, een berichtje schrijven, (samen) een spel spelen of beeldbellen met familie en zorgverleners. Voor meer informatie over de Compaan zie https://www.uwcompaan.nl/servicedesk/. 

Senioren smartphone 

Smartphones hebben vaak veel meer functies dan u nodig heeft. Er zijn simpeler smartphones. Een overzicht vindt u op: https://www.ouderenwegwijs.nl/welke-telefoon-is-geschikt-voor-senioren-wij-leggen-het-u-uit/ 

Geen computer of internet? 

Iedereen die thuis geen computer of internet heeft, kan gratis gebruik maken van computers en het internet in bibliotheken. 

Tips voor slimme apparaten

Er zijn steeds meer zogenaamde “slimme apparaten”. Dat zijn apparaten die in verbinding zijn met elkaar en/of het internet. Denk aan een slimme thermostaat, een programmeerbare wasmachine, een robotstofzuiger of lampen met stembediening. Slimme apparaten kunnen bijdragen aan het behoud van uw zelfredzaamheid en aan uw wooncomfort.

Op de website https://langerthuisinhuis.nl/smart-home/ kunt u zien welke slimme apparaten er allemaal zijn.

Lijkt het u te moeilijk? Seniorenweb geeft tips over het gebruik van slimme apparaten: https://www.seniorweb.nl/onderwerp/slimme-apparaten. 

Tips voor het online regelen van praktische zaken

De samenleving wordt steeds digitaler. Het contact met de overheid gaat steeds meer digitaal. Steeds meer bankkantoren sluiten. En er komen steeds meer webwinkels.  

Apps 

Veel mensen vinden een app gebruiksvriendelijker dan een website. De meeste bedrijven waar u online bestellingen kunt doen, hebben naast een website ook een app. U installeert een app eenmalig op uw telefoon of tablet, en daarna kunt u makkelijk gebruik maken van de diensten. Vindt u het installeren van apps lastig? Er is vast een buurtgenoot of familielid die u hierbij kan helpen. U kunt ook hulp vragen bij bibliotheken.  

Bankzaken 

Steeds meer bankkantoren sluiten hun deuren. U kunt uw bankzaken met online bankieren vanuit huis regelen.  

Vindt u online bankieren lastig? Veel banken hebben coaches die u kunnen helpen om het online bankieren onder de knie te krijgen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden. 

U kunt ook iemand (bijvoorbeeld een familielid) machtigen om uw bankzaken voor u te regelen. Maar dat maakt u wel kwetsbaar: senioren zijn regelmatig slachtoffer van financieel misbruik. De Nederlandse Vereniging van Banken schreef daarom een handige flyer met tips om misbruik te voorkomen. Deze kunt u downloaden via: https://www.nvb.nl/publicaties/rapporten-verslagen-brochures/veilig-financieel-ouder-worden-brochure/ Dit zijn de vier belangrijkste adviezen: 

  1. Open een extra zakgeldrekening waarop u elke maand een klein bedrag stort. Zo voorkomt u dat iemand die namens u een boodschap doet ongevraagd geld van uw privérekening kan opnemen. U kunt voor deze aparte huishoudrekening ook iemand machtigen die namens u geld mag uitgeven - maar niet meer dan er op de rekening staat. 

  1. Geef een volmacht aan iemand die u vertrouwt 

  1. Controleer regelmatig uw bankafschriften 

  1. Verlaag uw paslimiet 

Hulp bij het invullen van formulieren 

In veel gemeenten is er een zogenaamde formulierenbrigade. Dat is een groep vrijwilligers die kan helpen met het invullen van (online) formulieren. U kunt navragen of deze voorziening beschikbaar is in uw gemeente via de ouderenadviseur, huisarts, gemeente of bibliotheek. 

Ondersteuning bij het gebruik van digitale overheidsdiensten 

Als u moeite heeft met digitale overheidsdiensten, dan kunt u hulp inschakelen van het informatiepunt digitale overheid. Een getrainde medewerker helpt u op weg. U vindt een informatiepunt in uw buurt op de website www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl. U kunt ook bij de gemeente navragen waar u ondersteuning kunt krijgen in uw gemeente. 

5. Thema Valpreventie

Tips voor het voorkomen van vallen in en om het huis

Met een aantal eenvoudige aanpassingen verkleint u het risico op vallen in huis aanzienlijk: 

  • Heeft u vloerkleden? U kunt makkelijk struikelen over lossen kleden en matjes in uw huis. U kunt ze beter weghalen of er antislip-materiaal onder vast maken. 

  • Heeft u snoeren op de vloer liggen?  Daar kunt u makkelijk over struikelen. Maak snoeren vast, bijvoorbeeld in speciale kabelgoten. Of klem ze vast aan de plinten. 

  • Heeft u losliggende spullen? Laat zo min mogelijk spullen los in huis of op de trap liggen. Zorg vol voldoende opbergruimte die makkelijk bereikbaar is (zonder krukje of opstapje). 

  • Heeft u een opstapje nodig? Gebruik een stevige huishoudtrap in plaats van een krukje of stoel. 

  • Zijn drempels obstakels geworden? U kunt drempels weghalen of gebruik maken van een drempelhulp om hoogteverschillen te overbruggen. Bij de buitendeur(en) en de badkamer kunnen de drempels beter blijven zitten. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/drempelhulpen 

  • Wilt u meer houvast op het toilet of in de douche? U kunt extra handgrepen laten maken in de badkamer en bij de wc. Zo kunt u zich beter vasthouden. Met antislip badmatten in de badkamer zorgt u dat u niet uitglijdt. Zorg voor een goede vloer, die niet te glad is maar ook niet te stroef. 

  • Heeft u een trap? U kunt de veiligheid en het gemak van traplopen vergroten met een aantal eenvoudige maatregelen. Ook als traplopen niet of nauwelijks meer gaat zijn er oplossingen. Meer informatie vindt u op: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/trappen-veiligheid 

  • Is er een risico dat u ’s nachts uit bed valt? Een valmat kan voorkomen dat u zich bezeert of iets breekt. Meer informatie vindt u op:  https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/valmatten. 

  • Heeft u een tuin? Zorg dat uw tuinpad vrij is van blad en algen, want die maken tegels glad. 

  • Ongelijke bestrating en obstakels op de stoep zijn ook een oorzaak van valpartijen. Is dat in uw buurt het geval, neem dan contact op met uw gemeente. Dat doet u via het meldpunt openbare ruimte. Als u wat onvast ter been bent dan kan een loophulpmiddel een uitkomst zijn. Bijvoorbeeld een stok of rollator.  

  • Loopt u moeilijk en moet u vaak ver weg van uw huis parkeren? Bij de gemeente kunt u een gehandicapten-parkeerplaats op kenteken aanvragen. De gemeente bepaalt of het nodig is dat u een eigen parkeerplaats krijgt en of dit ook kan in uw straat. 

Heeft u hulp nodig bij aanpassen van uw huis?
Veel van deze maatregelen zijn eenvoudig aan te brengen met hulp van familie of vrienden. In veel gemeenten zijn er vrijwilligers die u kunnen helpen met klussen in huis. Of u kunt een klussendienst inhuren. Soms betaalt de gemeente een deel van de kosten als de aanpassingen nodig zijn om te voorkomen dat u valt. U kunt hierover meer informatie krijgen bij het Wmo-loket van uw gemeente.

Tips voor meer bewegen

Probeer elke dag genoeg te bewegen, ook als u moeilijk loopt. Een goede conditie helpt vallen voorkomen. Het is wel belangrijk dat u veilig beweegt als u moeite heeft met bewegen, lopen of uw balans. Op de website https://www.samengezond.nl/meer-bewegen/ staan tips over veilig bewegen.

Iedere stap is er één 

Hoe meer stappen u zet op een dag, hoe beter is het voor uw gezondheid. Alle beetjes helpen. Als u dagelijks een ommetje maakt dan bent u al een heel eind op weg. Maar ook in huis kunt u alles bij elkaar opgeteld behoorlijk wat stappen zetten. Staan en zitten afwisselen is ook heel gezond: 

  • ga in elk uur dat u zit in ieder geval 2 tot 3 keer minstens 2 minuten staan en lopen;

  • ga staan bij dingen die u normaal aan een tafel doet vanuit een stoel, bijvoorbeeld krant lezen of puzzelen;

  • televisiekijken terwijl u fietst op een hometrainer.  

Een bewegingsmeter of stappenteller kan helpen om iedere dag uw stappendoel te halen. Meer informatie vindt u hier https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/bewegingsmeters. 

Er bestaan ook wandelapps die elke keer een andere wandelroute geven op basis van de locatie en afstand die u wilt afleggen. Bijvoorbeeld Ommetje van de Hersenstichting https://www.hersenstichting.nl/ommetje/

Wanneer u hier ondersteuning bij nodig heeft kunt u gebruik maken van de buurtsportcoach. Via de website van uw gemeente kunt u vinden op welke wijze u met de buurtsportcoach in contact kunt komen.

Sterke spieren 

Om sterke spieren te behouden is het belangrijk om ze te gebruiken. Vanaf ons 30e jaar verliezen we elke 10 jaar 3 tot 5 procent van onze spiermassa. En dat kan ernstige gevolgen hebben. Door het gebrek aan spierkracht vallen mensen sneller en is het moeilijker weer op te staan. Ook zijn de effecten van botontkalking, heup- en knieslijtage ernstiger als de spieren verslappen. Daarom is het belangrijk om minimaal twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen. Dat kan in de sportschool, maar ook gewoon thuis. Oefeningen om fit en sterk te blijven vindt u hier: https://www.kennisbanksportenbewegen.nl/file=10002&m=1589186711&action=file.download  

Vormen van bewegen 

Wilt u tips over vormen van bewegen? Tips vindt u hier: https://www.beteroud.nl/tips-tools/tips/beweegtips-voor-elke-dag. Er zijn diverse initiatieven gericht op samen sporten voor 55+, bijvoorbeeld: https://www.goldensports.nl/informatie/.

Een gemakkelijke en leuke manier om buurtgenoten te ontmoeten zijn de wekelijkse wandelingen van Gezond Natuur Wandelen. In een rustig tempo wandelt u samen, want iedereen is welkom. Op een vaste tijd en een vaste plek in de buurt. Het is gezond en gratis. U betaalt alleen voor een kopje koffie of thee na afloop. Loopt u mee? Aanmelden is niet nodig. Samen wandelen maakt ook uw week leuker, kijk eens op: https://www.gezondnatuurwandelen.nl/.

Bent u aan huis gebonden of sport u liever thuis? Omroep MAX zendt iedere werkdag Nederland in Beweging uit in de ochtend. Meedoen betekent dat u al een kwartier beweegt van het aanbevolen dagelijkse 30 minuten. Er is ook een internetpagina met oefeningen en tips https://www.maxvandaag.nl/heel-nederland-thuis-in-beweging/ 

Gezonde voeding

Bij valpreventie speelt gezonde voeding ook een hele belangrijke rol. Bijvoorbeeld door het binnenkrijgen van voldoende vitamines, eiwitten om spieren op te bouwen en voldoende koolhydraten om energie te leveren om te bewegen. Op de website van het Voedingscentrum vindt u richtlijnen voor gezonde voeding per leeftijdscategorie, bent u:

U kunt ook contact opnemen met een diëtist.  Een diëtist brengt samen met u uw eetgewoontes, medicijngebruik en leefstijl in kaart. Op basis van die informatie en uw wensen geeft de diëtist een voedingsadvies op maat. Met de juiste voeding zult u zich fitter voelen, meer weerstand hebben en sneller herstellen na een ziekte.

Heeft u last van slikproblemen? Slikproblemen kunnen door verschillende redenen ontstaan en komen helaas vaak voor. Als u moeite met slikken heeft, dan kan eten en drinken veel energie kosten, wat kan leiden tot ondervoeding en een hoger risico op vallen. Overleg met uw huisarts als u moeite met slikken heeft. Een logopedist kan achterhalen wat de oorzaak van het slikprobleem is.

Kost het bereiden van een gezonde maaltijd u moeite of heeft u hier geen zin in? Er zijn vele aanbieders van gezonde kant-en-klaar maaltijden. U vindt ze in de supermarkt in het koelvak en bij sommige slagerijen en groentewinkels. Er zijn ook bedrijven die maaltijden thuisbezorgen. Aanbieders van kant-en-klaar maaltijden vindt u op www.maaltijdvoorzieningen.nl. Infomeer ook eens naar lokale initiatieven, bijvoorbeeld mee-eten bij een wijkcentrum of zorginstelling in de buurt.

Tips voor veilig bewegen

Hoewel veel senioren vallen, hoort vallen niet bij het ouder worden. Valpreventie wel!

Verhoogd valrisico

Bent u in de afgelopen twaalf maanden gevallen of heeft u moeite met bewegen, lopen of uw balans houden? Dan heeft u mogelijk een verhoogd valrisico. Uw huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige kan een valanalyse bij u afnemen. Met de resultaten kunnen maatregelen genomen worden om uw valrisico te verminderen.  

Heeft u angst om (weer) te vallen en bent u daardoor minder actief? Dan is het belangrijk om uw angst te bespreken met uw huisarts, ergotherapeut, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige. Zij kunnen u verwijzen naar een cursus valpreventie. Judoverenigingen bieden deze ook aan. 

Als u een verhoogd valrisico heeft dan is een broek met heupbescherming https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/broeken-heupbescherming of een heupairbag https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/heupairbag wellicht iets voor u. Deze absorbeert de schok van het vallen en voorkomt dat u een heup breekt.

Hulpmiddelen bij het lopen

Heeft u moeite met lopen?  Om veilig te bewegen kunt u de volgende hulpmiddelen https://hulpmiddelenwijzer.nl/informatie/hulpmiddelen-bij-het-lopen 
gebruiken: een stok of kruk, looprek of een rollator. Er zijn ook hulpmiddelen https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/bij/ontspanning/sporten-en-bewegen die speciaal geschikt zijn om mee te sporten. 

Vallen in huis

Wat voor schoenen draagt u in huis? De meeste valongelukken in huis komen door slecht schoeisel, zoals sloffen en instappers. Draag altijd stevige platte schoenen (bijvoorbeeld sportschoenen), of sokken met een antislip zool die goed om uw voet sluiten. Let op dat de zolen van de antislipsokken schoon zijn, anders werken ze niet goed.

Moet u ’s nachts uit bed om naar het toilet te gaan? Met routeverlichting https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/routeverlichting in huis kunt u 's nachts goed zien waar u moet lopen om bij de wc te komen en weer terug naar de slaapkamer. Of maak gebruik van automatische verlichting https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/automatische-verlichting.

Horen, zien en medicijnen

Hoort u minder goed? Als u of iemand anders dit merkt, bespreek dit dan met uw huisarts. Een hoortoestel kan u helpen om beter te zien en te horen. U struikelt dan minder snel. Ook hoort u bijvoorbeeld verkeer beter aankomen als u buiten bent.

Draagt u een bril? Herhaaldelijk vallen wordt vaak veroorzaakt door slecht zicht. Laat uw ogen ieder jaar meten zodat u zeker weet dat uw bril de juiste sterkte heeft. 

Slikt u medicijnen? Sommige medicijnen verstoren uw evenwicht. Het kan ook zijn dat uw reactie vertraagt door de medicatie. Dat is vaak lastig om dat zelf te merken. Let ook op met alcohol in combinatie met medicijnen. Die combinatie kan zorgen voor duizeligheid en dat vergroot de kans op vallen. U leest in de bijsluiter of uw medicatie deze bijwerkingen heeft of u kunt het aan uw apotheker of huisarts vragen. 

Gezonde voeding 

Een fitte oude dag, ondanks de ongemakken van ouderdom, een langdurige ziekte of dementie, begint met goed eten. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en spieren. Het draagt bij aan het verkleinen van valrisico. U koopt vitamine D bij de drogist en apotheek. Doseringsadvies voor vrouwen van 50-69 jaar:10 mcg (400 IE) en mannen vrouwen vanaf 70 jaar 20 mcg = 800IE. 

Op de website van het Voedingscentrum vindt u richtlijnen voor gezonde voeding per leeftijdscategorie. Bent u 50+ maar jonger dan 70? Kijk dan op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/de-kracht-van-50-plussers-ouderen-eten-.aspx Bent u 70+, kijk dan op: https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/eten-na-je-70ste.aspx 

U kunt ook contact opnemen met een diëtist.  Een diëtist brengt samen met u uw eetgewoontes, medicijngebruik en leefstijl in kaart. Op basis van die informatie en uw wensen geeft de diëtist een voedingsadvies op maat. Daarna is de diëtist er om u te helpen bij het volgen van het dieet. Met het juiste dieet zult u zich fitter voelen, meer weerstand hebben en sneller herstellen na een ziekte. 

Heeft u last van slikproblemen? Slikproblemen kunnen door verschillende redenen ontstaan en komen helaas vaak voor. Als u moeite met slikken heeft, dan kan eten en drinken veel energie kosten, wat kan leiden tot ondervoeding en een hoger risico op vallen. Overleg met uw huisarts als u moeite met slikken heeft. Een logopedist kan achterhalen wat de oorzaak van het slikprobleem is.

Kost het bereiden van een gezonde maaltijd u moeite of heeft u hier geen zin in? Er zijn vele aanbieders van gezonde kant-en-klaar maaltijden. U vindt ze in de supermarkt in het koelvak en bij sommige slagerijen en groentewinkels. Er zijn ook bedrijven die maaltijden thuisbezorgen. Aanbieders van kant-en-klaar maaltijden vindt u op www.maaltijdvoorzieningen.nl. Infomeer ook eens naar lokale initiatieven, bijvoorbeeld mee-eten bij een wijkcentrum of zorginstelling in de buurt. 

6. Thema Veilig wonen

Tips voor inbraakveiligheid

Door de juiste inbraakpreventie kunt u zich beter beschermen tegen inbraak. Denk hierbij aan veilig hang- en sluitwerk van de woning, maar ook buitenverlichting en eventueel beveiligingscamera's. Er zijn diverse websites waarop u wegwijs wordt gemaakt ten aanzien van mogelijke maatregelen voor uw specifieke situatie, zoals bijvoorbeeld: https://www.ikwoonleefzorg.nl/zelfstandig-wonen/hoe-regel-ik-een-inbraakveilige-woning.

Vereniging Eigen Huis heeft een overzicht met praktische tips: https://www.eigenhuis.nl/wonen/gezond-en-veilig-wonen/veilig-wonen/inbraakpreventietips.

U kunt ook een door het Politie Keurmerk Veilig Wonen erkend bedrijf vragen om advies. Erkende bedrijven vindt u hier:  https://hetccv.nl/keurmerken/particulier/woninginbraak/politiekeurmerk-veilig-wonen-pkvw/ 

Woont u buitenaf of voelt u zich wel eens onveilig in uw eigen huis of als u uw huis verlaat? Dan is een inbraakalarm wellicht iets voor u. Door een alarmsysteem te installeren wordt u, of de meldkamer, gewaarschuwd bij gevaar. Meer informatie vindt u op Langer Thuis in Huis: https://langerthuisinhuis.nl/beste-inbraakalarm/.

Wist u dat er bij een doe-het-zelfzaak LED-lampen kunt krijgen met een sensor waarmee hij automatisch aan gaat wanneer de schemering intreedt en vanzelf weer uitgaat wanneer de zon opkomt? Hierdoor is de verlichting altijd aan wanneer het donker is en dit schrikt inbrekers af. Deze LED-lamp kunt u gewoon in een bestaand armatuur plaatsen.

Tips voor brandveiligheid

Brandveiligheid in huis is van groot belang, vooral voor senioren. Via de website van de rijksoverheid worden een aantal tips gegeven: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bouwregelgeving/vraag-en-antwoord/hoe-kan-ik-de-brandveiligheid-van-mijn-woning-vergroten

De brandweer heeft een test waarmee u het risico op brand in uw woning kunt bepalen: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/woningcheck/ en geeft tips voor het vergoten van de brandveiligheid van uw woning: https://www.brandweer.nl/wp-content/uploads/2021/06/brandveilig-wonen-2020-los.pdf.  

Indien u brandmelders gaat plaatsen, of vervangen dan is het raadzaam om in de omgeving van verbrandingsapparaten brandmelders te plaatsen met een koolmonoxidemelder.

Tips voor alameren

Wilt u snel kunnen bellen als u in nood bent? Sommige telefoons hebben een ingebouwde telefoonkiezer. Dan koppelt u een toets aan een bepaalde persoon. Een smartphone of mobiele telefoon heeft vaak instellingen die u kunt gebruiken voor het automatisch bellen van personen. Een alternatief is het gebruiken van een telefoonkiezer https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/telefoonnummerkiezers. 

Er zijn ook smart watches met een valdetectie en alarmeringsfunctie. Hoe dat werkt wordt hier uitgelegd https://support.apple.com/nl-nl/HT206983.  

Als u alleenstaand bent, kan een personenalarmering uitkomst bieden. Na een druk op de knop op de pols- of halszender of op het apparaat zelf gaat een melding naar een zorgcentrale. De centralist krijgt meteen uw gegevens te zien. Via een luidspreker en microfoon in het apparaat kan de centralist met u praten. Voor meer informatie, zie: https://hulpmiddelenwijzer.nl/hulpmiddelen/persoonsalarmering-thuiswonend 

Wilt u dat naasten geïnformeerd worden als u onwel wordt op straat? Stel een noodcontact (ICE) in op uw mobiele telefoon. LangerThuisinHuis geeft een eenvoudig stappenplan voor Androidtelefoons en Iphones op: https://langerthuisinhuis.nl/noodnummer-instellen/    

7. Thema Seniorvriendelijke woonomgeving

Tips voor voorzieningen

Veel diensten zijn tegenwoordig ook online te bestellen en kunnen aan huis geleverd worden:  

Boodschappen 

De meeste supermarkten bieden de mogelijkheid om tegen een vergoeding boodschappen aan huis te bezorgen. Daarvoor geldt vaak wel een minimum bestelbedrag. Als u niet aan het minimumbedrag komt, dan kunt u wellicht samen met buren een bestelling plaatsen. 

Kapper & pedicure 

Er zijn kappers en pedicures die bij u thuiskomen. Informeer eens in uw omgeving, of zoek via www.goudengids.nl.  

Medicijnen 

De apotheek bezorgt medicijnen aan huis voor mensen die niet in staat zijn die op te halen. 

Openbaar vervoer 

Bent u niet in staat om eigen vervoer te organiseren en kunt u geen gebruik maken van hulp van familie of vrienden? Dan is het mogelijk om vervoer vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te regelen. Neem contact op met het Wmo-loket van uw gemeente.  

Pakketdienst haalservice 

Wilt u een pakket versturen maar is er geen verzendservice in de buurt? Diverse aanbieders halen de pakketten graag bij u thuis op. Op internet kunt u deze aanbieders vinden door te zoeken naar: "pakket verzenden thuis ophalen".

Trombosedienst 

Trombosediensten bieden prikposten op verschillende locaties. Op die manier is de kans groot dat er ook in uw buurt een prikpost is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om uw bloedwaarden zelf thuis te monitoren. Meer informatie vindt u op: www.trombosezelfzorg.nl 

Zorg 

Als u geen eigen vervoer heeft en niemand kan u brengen, dan kunt u bijvoorbeeld gebruik maken van een regiotaxi om u naar een afspraak te brengen. Bent u door uw fysieke klachten niet in staat om naar de zorgverlener toe te gaan, dan is het wellicht mogelijk om een huisbezoek te krijgen. Sommige zorg kan ook geleverd worden via beeldbellen. Overleg uw situatie met uw zorgverlener.   

Ter overweging 

Uw gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting van wijken en buurten en de leefbaarheid in uw wijk. Ook woningbouwverenigingen zetten zich in voor de leefbaarheid van de wijken waarin zij actief zijn. 

Heeft u wensen en ideeën om uw wijk of buurt aantrekkelijker te maken? Maak dit kenbaar. Bijvoorbeeld via de wijkambtenaar, het wijkteam of kernteam, via een belangenvereniging zoals Plaatselijk Belang of de woningbouwvereniging.  U vindt de contactgegevens in de gemeentegids en op de website van de gemeente. 

Woont u in een omgeving waar (bijna) geen voorzieningen zijn, bijvoorbeeld omdat u in het buitengebied woont? Overweeg dan om te verhuizen naar een meer seniorvriendelijke woonomgeving. Met de basisvoorzieningen op loopafstand kunt u makkelijker zelfstandig blijven wonen, ook als u minder mobiel wordt. 

Tips voor ontmoetingsplekken

Heeft u behoefte om in contact te komen met andere mensen? Informeer eens naar ontmoetingsmogelijkheden in uw buurt. Uw wijkteam of het welzijnswerk kan u vertellen wat de mogelijkheden zijn. U kunt ook kijken in het huis-aan-huisblad of op de website www.indebuurt.nl. 

Ter overweging 

Uw gemeente is verantwoordelijk voor de inrichting van wijken en buurten en de leefbaarheid in uw wijk. Ook woningbouwverenigingen zetten zich in voor de leefbaarheid van de wijken waarin zij actief zijn. 

Heeft u wensen en ideeën om uw wijk of buurt aantrekkelijker te maken? Maak dit kenbaar. Bijvoorbeeld via de wijkambtenaar, het wijkteam of kernteam, via een belangenvereniging zoals Plaatselijk Belang of de woningbouwvereniging.  U vindt de contactgegevens in de gemeentegids en op de website van de gemeente. 

Woont u in een omgeving waar (bijna) geen mogelijkheden zijn om mensen te ontmoeten, bijvoorbeeld omdat u in het buitengebied woont? Overweeg dan om te verhuizen naar een meer seniorvriendelijke woonomgeving. Met de basisvoorzieningen op loopafstand kunt u makkelijker zelfstandig blijven wonen, ook als u minder mobiel wordt. 

Tips voor een prettige en veilige omgeving

Een omgeving waar u prettig en veilig naar buiten kunt draagt dat bij aan het behoud van uw gezondheid en zelfredzaamheid.  

Meldpunt openbare ruimte 

Defecten als losse stoeptegels en kapotte straatverlichting kunt u melden via het gemeentelijke meldpunt openbare ruimte. U kunt ook telefonisch een melding doen. Bel dan met het algemene nummer van de gemeente en laat u doorverbinden.  

Verbeterideeën 

Heeft u wensen en ideeën om uw wijk of buurt aantrekkelijker of veiliger te maken? Voorbeelden zijn het plaatsen van een jeu de boules baan, meer groen in de wijk, een bankje, een leuning bij een trap of een langere oversteektijd voor voetgangers. Maak dit kenbaar. Bijvoorbeeld via de wijkambtenaar, het wijkteam of kernteam, via een belangenvereniging zoals Plaatselijk Belang of de woningbouwvereniging.  U vindt de contactgegevens in de gemeentegids en op de website van de gemeente. 

Ter overweging 

Woont u in een omgeving waar u niet prettig of veilig naar buiten kunt? Overweeg dan om te verhuizen naar een meer seniorvriendelijke woonomgeving.  

8. Thema Levensloopgeschikte woning

Tips voor een levensloopgeschikte woning of appartement

In een levensloopgeschikte woning kunt u blijven wonen als u minder mobiel wordt. Langer thuis in huis heeft een zes-stappenplan gemaakt voor het levensloopgeschikt maken van woningen. U vindt het stappenplan op:  https://langerthuisinhuis.nl/levensloopbestendige-woning/#Hoe_maak_ik_mijn_huis_toekomstbestendig. Ook als u nog vitaal bent is het handig om dit stappenplan te bekijken, want een deel van de aanpassingen kunt u meenemen als u iets in uw woning gaat veranderen. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een nieuwe badkamer. Op die manier wordt uw woning steeds toekomstbestendiger. 

Mocht u hierbij ondersteuning nodig hebben, of vragen hebben dan kunt u terecht bij de ouderenadviseur, of een WMO coach (zie website gemeente).

Ter overweging 

Wanneer uw woonomgeving niet of matig seniorvriendelijk is, dan kunnen de benodigde aanpassingen kostbaar zijn. Wellicht is het interessant om te verhuizen naar een passende woning in een geschikte omgeving. Een alternatief is het plaatsen van een (mantel)zorgwoning in de tuin of op het erf. Meestal kan dit zonder vergunning. Meer informatie vindt u op: https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/wonen/mantelzorgwoning/. 

De gemeente vergoedt in sommige gevallen bepaalde woningaanpassingen. Dit valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt hiervoor contact opnemen met het Wmo-loket of het sociaal wijkteam van uw gemeente. Huurders kunnen vaak ook de woningbouwvereniging om hulp vragen. 

De gemeente heeft een hele lijst voorwaarden waar u aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor vergoeding. Het kan ook zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. Soms stelt de gemeente een verhuizing voor naar een woning die al aangepast is. Bijvoorbeeld wanneer een aanpassing erg duur is. U kunt dan een vergoeding voor de verhuiskosten krijgen. 

Als het financieel mogelijk is, dan kunt u er ook voor kiezen om zelf de kosten voor de aanpassingen te dragen. Dan heeft u veel meer keuze en blijft er geld beschikbaar voor mensen die het niet zelf kunnen betalen. Veel klussendiensten geven korting aan mensen met een beperking.  

9. Colofon

Dit boekje met tips hoort bij de Langer Thuis Scan. De Langer Thuis Scan helpt u om op een eenvoudige manier inzicht te krijgen in de mate waarin uw woning en woonsituatie toekomstbestendig zijn. Ook als uw situatie verandert door ziekte, ouderdom of een handicap. Op www.langerthuisscan.nl kunt u de scan gratis invullen.

De Langer Thuis Scan is ontwikkeld door Buro MeerWaarde in opdracht van Samen voor Sallandse Zorg en Salland United.

De Langer Thuis Scan is mogelijk gemaakt door Salland Zorgkantoor.

Ontwerp en realisatie: Hoogdesign.